Vid Göteborg City Airport ligger den underjordiska anläggningen som idag går under namnet Aeroseum. Det är en anläggning som är uppbyggd av två stora som byggdes upp 1955 men som idag består av ett flygmuseum. Detta är ett måste för alla flygintresserade med fokus på militärhistoria.

Bergrummet ligger 30 meter under marken och byggdes i närheten av dåvarande F9 för att vara en berghangar som skydd om kriget skulle komma. Idag är anläggningen klassad som ett kulturarv.

Att göra

Aeroseum bjuder på stora ytor fulla med historiska inslag från svensk militärhistoria. Det är möjligt att gå omkring på 22.000kvm och titta på flygplan, utställningar och hur hangaren var tänkt att användas. Här samlas även ett 30-tal olika flygplan och helikoptrar som speglar olika tidsepoker från att flyget började växa fram i Sverige till att anläggningen lades ned.

Men det handlar inte bara om att titta, läsa och lära. De som vill uppleva hur det är att sitta i ett flygplan kan även göra detta. Möjligheten finns nämligen att provsitta i cockpit på svenska klassiker som Draken och Viggen samt helikoptrar. För att känna den verkliga känslan bör även simulatorn testas. Både Viggen och stridsplanet Commanche går att prova i riktigt verklighetstrogna simulatorer. Dessa kostar däremot extra men är en upplevelse som man definitivt bär med sig efter besöket.

Utöver fokus på flyg finns även utställningar som har fokus på orsaken till att bergrummet en gång byggdes – Kalla Kriget. Detta genom bland annat en spionutställning och en om Stasi.

Guidade visningar sker lördagar och söndagar klockan 13.00. Dessa är då gratis. Den som inte får nog av information om flygplanens historia och om hur Kalla Kriget påverkade regionen kan köpa med sig både filmer och böcker från caféet. Här serveras även smörgåsar, bullar, korv och hamburgare.

Bo och åka hit

För de som vill besöka Aeroseum finns de många bra hotell i centrala Göteborg att välja mellan som du enklast bokar på hotellcentralagöteborg.se . Att ta sig ut till museet är sedan mycket enkelt då man kan ta buss 35 som går från Hjalmar Brantingplatsen. Gå av vid hållplats Granhäll och gå sedan de sista tio minuterna till museet. Även om det ligger nära Göteborgs flygplats är flygbussen inte något som rekommenderas. Orsaken är att dessa tar besökarna till den civila flygplatsen. Säve Depå (som området heter) ligger däremot på motsatt sida dvs militära sidan och nås inte enkelt från den civila flygplatsen.