Sverige är överlag inte ett billigt land att semestra i. Transport, boende och mat ligger i genomsnitt strax över priset du skulle få i exempelvis USA eller billigare länder i Europa och en bra bit över priserna du får i stora delar av Asien. Med det sagt så behöver en resa till eller mellan svenska resmål inte med automatik innebära stora kostnader. På den här sidan diskuterar vi några olika sätt för dig att se till att din reskassa räcker hela semestern.

Tre sätt för att hålla nere kostnaderna

  • Planera dina utgifter – Gör en resbudget där de olika kostnaderna som kan uppstå framgår tydligt. Det ger dig större koll på vart pengarna tar vägen och du kan tydligt se om du har råd med köp som inte ingår i budgeten.
  • Res i sällskap – Att resa ensam kommer alltid att kosta mer än vad det gör att resa själv. Såväl boenden som transport tenderar att kosta mindre ju fler ni är som delar.
  • Jämför dina alternativ – Innan du beger dig av men även väl på plats så är det viktigt att du jämför dina alternativ. Det kan vara resvägar, boenden eller aktiviteter, det kommer finnas pengar att spara genom att göra jämförelser.

Undvik onödiga utgifter

Har du en ansträngd budget så är onödiga utgifter det absolut sista du behöver. Det kan vara lyxiga middagar eller dyra souvenirer, tänk alltid efter en extra gång om det du köper verkligen tillför något till din resa. Ett tips här är att spara större köp till slutet av resan då du vet att köpet du gör inte kommer innebära att du står utan pengar bara några dagar in på semestern.

Ha alltid pengar för oväntade händelser

Vare sig du vill eller inte så finns det en risk att något oväntat och i värsta fall riktigt olyckligt inträffar. Att då stå utan pengar kan vara oerhört jobbigt och vi rekommenderar därför starkt att du alltid sätter undan en del av din reskassa för oönskade scenarion.

Låna för att ha råd med resan

En metod som blir allt vanligare är att låna pengar till att resa. Att ta ett lån innebär självklart framtida kostnader i form av ränta tillsammans med det faktum att lånet alltid ska betalas tillbaka. Dessa kostnader kan dock vara värda att ta om du vet att du i framtiden kommer att ha råd att betala.
Det kan vara en temporär ekonomisk svacka som gör att du måste ta ett lån eller så kanske pengarna är slut för tidigt på månaden. Vad din anledning än är så är vår rekommendation att du gör en jämförelse av de lånealternativ som finns innan du bestämmer dig. Att göra en jämförelse av lån innebär en betydligt större chans för dig att hitta det alternativ som passar dig bäst sett till såväl ränta som lånevillkor.