Planerar du att upptäcka Sverige så planerar du med största sannolikhet även att ta med dig din mobiltelefon på resan. Att kunna kommunicera med omvärlden är en nödvändighet även på semestern och att ha mobiltelefonen med sig kan underlätta resan genom att hjälpa dig hitta resvägar, möjliga boenden och aktiviteter, öppettider osv. För att du ska ha möjlighet att göra allt detta krävs dock att du har täckning på din mobil. Det här är en självklarhet om du befinner dig i eller i närheten av en större stad eller ort. Har du däremot begett dig ut på landet, vandrar i bergen, är ute på havet eller står på en fjälltopp så är det inte längre lika självklart.

Stor skillnad på täckningen mellan operatörer

Huruvida du har mobiltäckning eller inte på en specifik plats beror mycket på vilken operatör du använder dig utav och hur deras täckning är i området. Mobilnäten utvecklas ständigt men du kan än så länge inte förvänta dig full täckning (och i vissa fall har du ingen täckning alls) på alla platser i Sverige.

mobiltackning-i-sverige

Här ovan ser täckningskartor för de fyra största operatörerna. Värt att nämna är att några av de mindre operatörerna använder samma nät som de större, exempelvis ägs Halebop av Telia och använder därför samma nät. Samma sak med Comviq ägs av och använder samma nät som Tele2. Som man kan se tydligt så skiljer sig täckningen markant, och då framför allt i de norra och centrala delarna av Sverige. För oberoende täckningskartor, gå in på Täckningskollen.se.

Tänk på vad du använder din telefon till

Huruvida du kommer ha täckning eller inte beror på vad du tänker använda din mobiltelefon till. Det kan i många fall vara så att du kan ringa och smsa utan att ha någon internetuppkoppling. Planerar du att använda internet för att exempelvis boka boende via internet när du väl är på resande fot så gäller det att du ser till att “din” operatör har 3G- eller 4G-täckning på platsen där du kommer befinna dig. Är du nöjd med att kunna kommunicera genom samtal och sms så räcker det med att du kollar på täckningskartorna för detta. Mer detaljerade täckningskartor hittar du på respektive operatörs hemsida.

Hitta det bästa mobilabonnemanget

För att hitta det bästa mobilabonnemanget rekommenderar vi att du gör en jämförelse av vilka erbjudanden som finns. Genom att jämföra alla mobilabonnemang så kan du få det abonnemang som passar dig bäst när det kommer till såväl priser som täckning. Använder du dessutom en sida som samlat fler operatörer på samma plats kan du spara mycket tid och förhoppningsvis även pengar samtidigt som du får ut det mesta av din resa genom Sverige.