I Sverige finns många vackra naturreservat utspridda runtom i landet. Det är lätt hänt att dessa pärlor hamnar lite i skymundan när det pratas om sevärdheter, men faktum är att de bjuder på en riktigt härlig naturupplevelse. I denna artikel tar vi upp några av de kändaste naturreservaten i landet som definitivt är värda ett besök.

Gotska Sandöns Nationalpark
Gotska Sandöns Nationalpark hittar du på den mest isolerade ön i Östersjön. Detta är en av de allra äldsta nationalparkerna i Sverige och bjuder på spännande natur. Här finns bland annat vandringsleder på totalt 60 km och 3 mil av vacker strand. I området finner du även en fyrplats och ett museum. Något som lockar många besökare är naturreservatets sälgömsle. Att besöka ön är gratis och det går att besöka den året om. Även museet är avgiftsfritt. Besöker du ön med egen båt är det bra att känna till att det inte finns någon hamn, så du bör lägga till vid läsida. Ön har sand- och grusbotten.

Nackareservatet
Naturreservatet och friluftsområdet Nackareservatet ligger i Söderort, i Stockholms och Nacka kommun. I reservatet finns fem stycken sjöar – Källtorpssjön, Söderbysjön, Dammtorpssjön, Ulvsjön och Ältasjön. Dessutom finns 30 km vandringsleder inom de 829 hektar som utgör reservatet. Sjöarna i Nackareservatet används bland annat för bad och skridskoåkning. Det är även tillåtet med sportfiske i samtliga sjöar, bara du har fiskekort. Vid Sörmlandsleden, som börjar i reservatet, ligger en friluftsgård samt en golfbana med 9 hål. Området används för både promenader och cykling. Här finns även två elljusspår till förfogande för den som tycker om att motionera.

Långfjällets naturreservat
Långfjällets naturreservat är en utmärkt destination för de allra flesta, då det bjuder på många härliga naturupplevelser. Reservatet ligger i Dalarna och vanligtvis börjar man sitt äventyr vid Grövlesjön. Här finns möjlighet till fjällvandring, skidåkning, sportfiske, fågelskådning och mycket annat. I reservatet finns både lättillgängliga fjäll samt avlägsna fjäll som kräver flera dagars vandring för att nå. Besöker du Långfjället med barn finns en spännande trollstig som är lämplig för korta ben. Vill du ha en större utmaning kan du välja en lite tuffare vandringsled som tar dig in i Norge.

Har du inte möjlighet att besöka just ett av dessa naturreservat kan du leta upp ett som ligger nära dig. Vårt avlånga land är fullt av naturreservat och nationalparker, fulla av fantastisk natur och spännande upplevelser – det gäller bara att hitta dem!