Även om det anordnas festivaler året runt i Sverige så är det sommaren som framförallt förknippas med att gå på festival. Det är då de allra största festivalerna genomförs där tiotusentals besökare samlas och lyssnar på musik, umgås och lever ”festivallivet” under några dagar.

En del festivaler bjuder sina besökare på en stor bredd på musikstilar. Detta medan andra festivaler har ett betydligt smalare utbud med exempelvis enbart jazz-, blues- eller hårdrocksgrupper på scenen. Av dessa mer riktade finns exempelvis Åmåls Blues Fest och Getaway Rock.

Bland de tre största (mätt i antal besökare) finns följande:

Summerburst

Inriktningen på festivalen Summerburst är elektronisk musik. Festivalen genomfördes för första gången 2011 och var då på Stockholms Stadion. Detta år såldes biljetterna slut vilket betydde att 13000 personer var med under den heldag som festivalen anordnas.

I och med den stora framgången från detta första år valde man att expandera till kommande år. Från att tidigare bara varit en dag gick man nu till två dagar med musik. Samtidigt genomfördes den både i Stockholm och Göteborg samtidigt. Även året efter såldes biljetterna slut vilket betydde 65.000 besökare.

År 2013 såldes det 100.000 biljetter och Summerburst var nu en av de största festivalerna i landet.

År 2015 arrangerades festivalen på Gärdet (Stockholm) och Nya Ullevi (Göteborg)

Summerburst

Sweden Rock Festival

Mellan 2008 och 2013 var Sweden Rock Festival Sveriges största musikfestival. Varje år genomförs festivalen på den lilla orten Norje som ligger strax utanför staden Sölvesborg. Många år har festivalen varit helt slutsåld och som mest har det sålts 33.200 biljetter (2008).

Inriktningen är mot hårdrock och det är en internationellt mycket känd festival som därmed lockar många utländska besökare att ta sig till Sverige under de 3-4 dagar som festivalen pågår.

Grunden till Sweden Rock Festival togs 1992 då en festival genomfördes som hette ”Sommarfestivalen”. Den växte sedan successivt och år 1999 togs dagens gällande namn. Det var även då man valde en tydligare inriktning mot just den hårdare musikstilen. Däremot har det alltid varit en mycket stor bredd inom denna musikstil.

Bråvalla Festival

Strax utanför Norrköping ligger det område där Bråvalla flygflottilj tidigare var beläget. Det är detta område som förvandlas till ett mycket stort festivalområde i juni eller början av juli varje år när Bråvalla festivalen genomförs.

Första året som festivalen genomfördes var 2013 och publikantalet har stadigt legat kring 50.000 varje år. Från början hade man räknat med 40.000 det visades sig ganska snart att ca 50.000 var intresserade av biljetter.

Bråvalla är en av de festivaler som är mycket bred gällande musikstilar. Varje år kommer ett par riktigt stora artister (ex. Avicii, Iron Maiden, Robbie Williams m.m.) som dragplåster och utöver det ett stort utbud av andra mer eller mindre kända namn.