Under sommarens varmaste dagar är det vattenland runt om i Sverige som drar de flesta turisterna. Detta framförallt gällande barnfamiljer då barnen älskar att leka i vattenland i flera timmar samtidigt som de vuxna kan njuta av att sola eller bada i vattenlandets lite lugnare pooler.

I närheten av de större vattenlanden brukar det även finnas campingar som gör att familjerna kan bo i närheten och besöka området flera dagar i rad. Det är iallafall vad barnen brukar vilja om de får bestämma. Många gånger erbjuds även paketpris där boende och inträde flera dagar ingår.

Tre av de mest kända vattenlanden i Sverige är:

Skara Sommarland

VattenlandSkara Sommarland är Skandinaviens största vattenland och en av de största nöjesparkerna. En del av parkområdet är ett gigantiskt vattenland med allt från mindre pooler och små vattenrutschbanor till de mer actionfyllda attraktionerna där åkarna till och med måste ha hjälm. Ett vattenland som därmed bjuder på något för alla åldrar – så länge man älskar att bada.

Andra delar av parken har fokus på Tivoliverksamhet, olika form av gocart, femkamp och show. Showerna är Sveriges enda som kombinerar dyk-, akrobatik- och stunttrick.

I anslutning till sommarlandet finns en camping som tar emot upp till 800 husvagnar och även har 300 stugor i olika storlekar till uthyrning.

Parken brukar ha öppet från början av juni till slutet av augusti och drar årligen över 300.000 besökare.

Leksands sommarland

Leksands sommarland kan ses som en miniatyr av Skara Sommarland. Här finns en hel del andra åkattraktioner och lekparker men det är främst just vattenlandet som är stort och som drar besökarna hit. Ett flertal pooler och rutschbanor underhåller barnen flera dagar.

Men attraktionerna är inte bara för barnen. En av de nyaste attraktionerna är två höghöjdsbanor. En för de vuxna och en för barnen. De vuxna får ta sig fram 10 meter över markytan i tre olika svåra banor. Detta medan barnen får nöja sig att med att söka äventyren på en meters höjd.

Även äventyrsgolfen brukar locka både unga som gamla. Inte minst de som vill ta det lite lugnt medan de väntar på att de mer fartfyllda familjemedlemmarna gör annat i parken. Andra väljer att hyra en solsäng för att bara njuta av solen under hela dagen.

Boende sker enklast på Leksands Strand Stugby & Camping. Här finns både husvagnsplatser, tältplatser och stugor att hyra. Om minst tre nätter bokas på campingen fås stor rabatt på inträdet till parken.

Leksands Sommarland har öppet från i mitten av juni till slutet av augusti.

Kneippbyn på Gotland

I jämförelse med de två ovan nämnda vattenland så är Kneippbyn betydligt mindre. Det är ändå ett mycket välbesökt vattenland och en av de stora turistattraktionerna för de som är på Gotland över semestern. Även här finns allt från de allra minsta babypoolerna till de mer actionfyllda rutschkanorna.

År 2015 fanns det sammanlagt 7 pooler och 18 olika vattenrutschkanor eller liknande åkattraktioner. En mycket uppskattad vattenrutschbana är Race som byggdes 2015. Här kan man tävla mot andra vänner/familjemedlemmar genom att alla kan åka samtidigt ner för den 75 meter långa banan.

Kneippbyn ligger precis vid en femstjärnig fin camping vilket är ett mycket passande boende för de som vill kunna ta del av parkens attraktioner mer än bara en dag.