Sverige är ett land med bland annat flera vackra naturreservat. Här är det inte heller svårt att hitta en plats med häpnadsväckande utsikt. Du hittar dessa utsiktsplatser framför allt vid kusten och i de svenska fjällen men även i anknytning till storstäder. Många av dem är enkla att ta sig till, men räkna med att behöva klättra en bit för att nå platserna. Här kan du läsa om några av de allra vackraste utsiktsplatserna du kan besöka i Sverige.

Höga rör

Höga rör är en utsiktsplats som ligger omkring 2-3 km söder om Karlshamn. Platsen är ett stort stenröse som funnits sedan bronsåldern. År 1817 öppnade och undersökte man platsen och fann då ett bronssvärd under stenhäll. Detta svärd går numera att beundra på Historiska Museet i Stockholm. När du nått utsiktsplatsen kan du beskåda vacker natur. Särskilt åt öster, men också mot norr.

Jättadalen

Jättadalen är en bäckravin i Skara kommun som bjuder på fantastiska vyer. Gillar du att klättra är detta den perfekta destinationen. Klättra upp på Billingens berg och njut sedan av den vackra utsikten över Vallebygden. Vill du utforska området mer finner du även en grotta vid namn Öglunda grotta. Det sägs vara stora diabasblock som bildat denna grotta.

Dalsberget

Dalsberget är det högsta kustberget i Sverige med sina 332,5 meter. Här får du en vacker utsikt över hela Nordingrå och vid foten av berget hittar du den lilla byn Dal. Detta berg är botaniskt rikt, vilket gör att det är ett utmärkt ställe att utforska för dig som gillar blommor och växtlighet. Här har man bland annat funnit skogsviol och fjällstenbräken.

Själandsklinten

Är du ute efter en slående utsikt är Själandsklinten platsen du ska besöka. Vägen upp är brant och du kommer att behöva stanna mer än en gång för att hämta andan, men väl uppe kommer det att vara värt det. Härifrån har du utsikt över Själand och Orstasjön. Du kan även se Sörleviken och Kåsta samt Rävson och Edsättersfjärden. För att ta dig upp kan du välja mellan tre olika stigar, som startar på olika platser.

Stortorget

Detta är ytterligare en utsiktsplats som du hittar i Höga Kusten. Stortorget är ett berg som bjuder på en enastående vy, som avbildats av flera konstnärer och fotografer genom tiderna. Det är endast 150 upp och väl på plats kan du sitta och njuta av allt det vackra runt omkring. Från berget ser du både Vågsfjärden och Trångsundet. Om du bara tänker besöka en utsiktsplats så är detta platsen att besöka.