Det som kännetecknar de flesta nöjesparker som finns i Sverige är att de har ett stort utbud av karuseller och andra åkattraktioner. Det är dessa som barnen (och en hel del vuxna) lockas av och ser fram emot när ett besök på en nöjespark planeras.

Men samtidigt finns det nöjesparker som erbjuder betydligt mer än adrenalinfulla upplevelser. Vissa är kombinerade djur- och nöjesparker och andra har fina naturområden att ta fina promenader i. Ytterligare ett alternativ är att det ibland finns stora vattenland vilket kan locka lite extra de varmare somrarna.

Roller coaster

Vilken nöjespark som ska besökas under sommarmånaderna beror därmed främst på vad man prioriterar. Tre av de mest kända nöjesparkerna i Sverige är:

Liseberg

Liseberg är den största renodlade nöjesparken i Sverige. Här finns över 40 olika åkattraktioner för både de mindre barnen och de mer våghalsiga äldre. Utbudet är även stort på caféer, restauranger och småbutiker. Liseberg har även flera scener där kända artister uppträder varje vecka.

Det kostar ca 100 kr att gå in i parken. De som däremot vill åka karuseller behöver betala extra för enstaka åkbiljetter eller åkband. Åkband finns både för samtliga karuseller samt för enbart barnattraktionerna.

Liseberg ligger mitt i centrala Liseberg vilket gör det enklast att ta sig hit med kommunaltrafik.

Gröna Lund

Gröna Lund passar bäst för de som verkligen uppskattar karuseller. Detta oavsett om man främst uppskattar de lugnare barnkarusellerna eller den fartfyllda bergochdalbanan. Visserligen kan man även roa sig med femkamp och lugnare underhållning men överlag är det hög puls och högt tempo som dominerar på nöjesfältet.

Även Gröna Lund bjuder sina besökare på ett flertal kända artistframträdanden varje säsong.

Inträdet på Gröna Lund kostar ca 100 kr och utöver det tillkommer det en kostnad för de som vill åka karuseller. Antingen köps några få åkbiljetter eller ett åkband. Det finns även femkampshäften där det ingår några åkbiljetter.

Gröna Lund ligger på Djurgården i Stockholm. Hit kan man åka med kollektivtrafik eller med Djurgårdsfärjan. Med tanke på att det ligger ett flertal turistattraktioner på Djurgården är det en rekommendation att ställa bilen vid hotellet/hemma och åka den sista biten kollektivt.

Skara Sommarland

Skara Sommarland är den största vattenparken i landet och därmed en av Sveriges största nöjesparker. Den skiljer sig på flera punkter mot exempelvis Liseberg och Gröna Lund. Här är det inte karusellerna som dominerar utan vattenlandet. Här kan små barn bada och plaska i babypooler medan de som älskar fart och adrenalin istället väljer Fritt Fall eller vattenrutschbanan Skruven där de som åker behöver använda hjälm.

Utöver vattenparken finns här motorlandet med flera olika varianter av go-cart, stora lekplatser och häftiga akrobatikshower. Däremot är det inte lika många artistframträdande som de nöjesparker som nämns ovan har.

Ännu en sak som skiljer Skara Sommarland mot många andra nöjesparker är att det enbart är en entréavgift som behöver betalas. Sedan ingår alla åkattraktioner i priset.

Skara Sommarland ligger i Skara och vägen till nöjesparken är mycket tydligt uppmarkerad på orten. Skara ligger nära Skövde som är belägen 35 mil från Stockholm.