Med möjligheten att se djur som man annars aldrig hade kunnat se lockar Sveriges djurparker tusentals besökare till sig varje år.

De djurparker som finns har av förståeliga skäl olika inriktning. Har man ett stort intresse för en viss djurart kan det därför vara genomtänkt att se på de olika djurparkernas utbud innan man bestämmer sig var semestern ska planeras.

Vissa parker erbjuder även boende inne i själva parken och i vissa fall så nära djuren att man kan vakna med en varg precis utanför vardagsrumsfönstret.

Tre av de mer kända djurparker som finns i Sverige är:

Furuvik

FuruvikFuruvik är en djur- och nöjespark som ligger ca 10 km söder om Gävle och är framförallt känd för deras fokus på primater. Parken är internationellt känd för sitt arbete med olika arter av apor och det är även en stor del av parkens utbud av djur. Men här finns även känguru, får, getter och kameler. Man kan även gå in i en mindre ”regnskog” där ormarna krälar och andra exotiska djur går att se.

Furuvik är en delad park med flera inslag än bara djurparksavdelningen. En del är ett tivoli och den del som ligger vid havet erbjuder historiskt intresserade att besöka delar av det fort som byggdes under kalla krigets 50-tal för att försvara den svenska kusten.

Kolmården

KolmårdenKolmården är den största djurparken i Norden och därmed inte oväntat den mest kända djurparken i Sverige. Sammanlagt består den av hela 1,75 km² vilket gör att det även är en av de största djurparker som finns i världen.

Den ligger 18km utanför Norrköping och här kan besökarna se över 80 olika djurarter. Många av dessa är även utrotningshotade vilket gör att dessa arter ingår i ett projekt för att bevara utrotningshotade djur runt om i världen.

Utöver att gå och titta på djuren kan man se dem på närmare håll genom olika attraktioner. Bland annat har deras delfinarium blivit mycket känt. De som hellre vill komma tigrarna riktig nära kan se sibiriska tigrar på enbart ett glasfönsters tjockleks avstånd.

År 2011 ändrade de utbudet gällande safari. Från att besökarna tidigare åkt bil genom ett område med levande djur är det nu en gondolbana som går på 4-25 meters höjd ovanför djuren.

Järvzoo

JärvzooJärvzoo marknadsför sig med att de är ”Djurparken på djurens villkor”. Detta genom att ge djuren mycket stora områden att röra sig på och efterlikna dessa områden så mycket som möjligt utifrån djurens naturliga miljö.

De djur som går att se är från det nordiska djurriket vilket betyder allt från den stora älgen till de minsta myrorna.

Den allra bästa upplevelsen fås om man bor på varghotellet. Ett hotell som ligger i djurparken och som har glasfönster mot vargarnas område. Närmare än så är svårt att komma svenska vargar. Bara några centimeter glas mellan en nyfiken varg och en nyfiken djurparksbesökare.