I Sverige pågår det kontinuerligt utgrävningar och forskning med fokus på Sveriges historia. Arbetet speglar sig sedan i de olika museer och utställningar som finns i landet. En stor orsak till att det finns ett så stort utbud av museer är just att det årligen avsätts relativt stora summor till att bevara och presentera svensk kulturhistoria. En satsning som genomförts har exempelvis resulterat i att det idag är gratis inträde på ett flertal museum.

En stor fördel är även att många byggnader tidigt byggdes i sten vilket gör att det idag finns kloster, kyrkor och borgar kvar från medeltiden. Här finns det idag ofta museer eller utställningar som berättar om byggnadens och områdets historia.

År 2014 var det dessa tre museer som drog flest besökare:

Skansen

Många förknippar inte Skansen med att det skulle vara ett museum. Men området är ett friluftsmuseum som även har en djurpark. Friluftsmuseet erbjuder besökarna att uppleva hur det var att leva i Sverige under bland annat 1600- och 1700-talet. Här finns äldre byggnader från många av Sveriges landskap vilket även visar en viss lokalhistoria gällande byggnadsteknik, färg och form.

En orsak till att så många söker sig till Skansen är även dess stora scen där flera olika uppträdanden sker. De mest besökta är Allsång på Skansen som genomförs varje tisdagkväll. Redan på morgonen kommer de första åskådarna för att få de allra bästa platserna inför att det ska sändas live klockan 20 på kvällen.

År 2014 hade Skansen drygt 1,3 miljoner besökare.

Vasamuseet

Bland de mer klassiska museer som finns i Sverige är det Vasamuseet som drar flest besökare. Många svenska turister, skolklasser och historiskt intresserade söker sig hit för att se det mäktiga skepp som bärgades 1961 och som då legat orört på botten sedan 1628.

I och med att det är många utländska turister som kommer hit finns guidning på ett flertal olika språk. Det är även möjligt att på egen hand gå runt och titta på skeppet och de utställningar som finns på museet. Bland annat handlar dessa om hur skeppet byggdes, hur man levde på 1600-talet och varför det till slut sjönk.

År 2014 hade Vasamuseet drygt 1,2 miljoner besökare.

Moderna Museet

Moderna Museet presenterar främst svensk och nordisk samtida konst. Men här finns även inslag av internationella inslag. Tidsepoken som presenteras är 1900-tal och detta med både skulpturer, målerier, filmer och fotografier.

Detta är ett av de muséer som har som uppgift att bevara samt visa upp konsten i landet och även bygga kontakter och samarbeten internationellt. Genom dessa samarbeten har Moderna Museet ett flertal gästutställningar varje år samtidigt som de även är med och genomför utställningar i andra länder.

År 2014 hade Moderna Museet (i Stockholm) drygt 487.000 besökare.

Moderna museet

Turistinformation

På den svenska turisthemsidan Visit Sweden kan du läsa mer om alla olika muséer och utställningar som finns att besöka i Stockholm, inklusive öppettider, utbud restauranger och mycket mer.