Kategori: Bloggen

Så fungerar allemansrätten

Allemansrätten är en unik och viktig del av den svenska naturen och kulturen. Den ger oss möjlighet att vistas fritt i naturen, men det är viktigt att förstå vad allemansrätten innebär och hur vi kan njuta av den på ett ansvarsfullt sätt.

Vad är allemansrätten?

Allemansrätten är en sedvanerätt som ger oss rätt att fritt vistas i naturen, både på mark och vatten, under förutsättning att vi visar hänsyn och tar hand om miljön. Den är en fantastisk möjlighet för alla att uppleva den svenska naturen och dess mångfald.

Grundläggande principer

Allemansrätten bygger på några grundläggande principer.

1. Rätten att vistas i naturen

Du har rätt att vara ute i naturen, oavsett om det är i skogen, vid sjön eller längs med kusten. Detta ger fantastiska möjligheter till friluftsliv och rekreation.

2. Tystnadsplikt och hänsyn

När du är ute i naturen är det viktigt att visa hänsyn till både djur och människor. Respektera tystnaden och undvik störande beteenden.

3. Plocka inte blommor

Att plocka blommor och växter är inte tillåtet enligt allemansrätten. Låt naturen förbli i sitt naturliga tillstånd för kommande besökare att njuta av.

4. Elda med försiktighet

Om du väljer att elda i naturen, se till att göra det på ett säkert sätt och använda etablerade eldplatser om möjligt. Släck ordentligt innan du lämnar platsen.

Vad gäller inte?

Det finns även begränsningar inom allemansrätten. Till exempel är det inte tillåtet att:

  • Köra motorfordon utan markägarens tillstånd.
  • Störa djurlivet eller dess bon.
  • Campa på samma plats i flera dagar utan markägarens tillstånd.

Ansvarsfullt friluftsliv

För att bevara allemansrätten är det avgörande att vi agerar ansvarsfullt när vi vistas i naturen. Genom att följa de grundläggande principerna och vara medvetna om vårt avtryck på miljön kan vi alla bidra till att bevara denna fantastiska tradition för kommande generationer.

Så nästa gång du ger dig ut i naturen, tänk på allemansrätten och njut av allt det vackra den har att erbjuda – med respekt och ansvar.

Allemansrätten är en gåva som vi alla bör vårda och skydda för att fortsätta njuta av den svenska naturen i dess fulla prakt.

Upptäck Laholm – Den lilla staden med de stora konstverken

För dig som vill göra en unik och givande utflykt i Sverige finns det få ställen som erbjuder så mycket som Laholm. Trots sin lilla yta erbjuder Laholm logi, underhållning och sevärdheter i svensk toppklass.

Laholm är en Sveriges riktiga gamla städer, vilket också gör att det finns mycket kultur att ta del av. Staden är faktiskt den första staden i Halland med stadsprivilegier, något man fick redan på 1200 talet.

Kultur och sevärdheter för alla

En anrik stad har ofta mycket att se, och Laholm är inget undantag. Förutom den fängslande naturen som bjuder både på stora naturreservat och stora forsar finner du även ett stort utbud av museer.

Fler av naturområdena i staden är rankade som bland de finare i Sverige, något man snabbt förstår när man ser de för första gången. För den som är mer intresserad av kultur kan en utflykt till något av museerna eller fornlämningarna starkt rekommenderas.

Laholm har mycket att erbjuda, så mycket att det kan vara svårt att veta på förhand vad man vill prioritera som turist. För att få en bättre uppfattning om vad staden erbjuder kan det därför vara klokt att se LoveLaholm.se. Där finner du information om allt från boende till aktiviteter och lokala företag.

Laholm – En stad värd ett längre besök

Med all sannolikhet har du funnit något som intresserar dig i Laholm. För den som likt många andra inte tror sig ha tid att se allt i Laholm rekommenderas ett längre besök. Som semesterort gör sig Laholm utmärkt, tack vare sin natur och tillgänglighet.

För den som vill upptäcka mer av staden rekommenderas därför att ta in på något av stadens hotell och sedan fylla flera dagar med roliga aktiviteter. Är ni flera som reser kan det även vara en god idé att dela upp sig, så att alla får ta del av det som de är intresserade av.

 

Här är storstädernas billigaste barer

Sverige har tre stora städer som alla är värda att besöka. Varje stad har sin charm och det finns trevliga uteserveringar, mysiga restauranger, häftiga barer och långa shoppingstråk oavsett var du väljer att åka.

Nedan följer tips på några av de ställen du bör besöka om du är ute efter absolut billigast öl.

Malmö – Blandad kultur i söder

Sveriges tredje största stad hittar vi längst ner i söder och det är Malmö. Här finns många bra krogar och restauranger där man kan samla det närmsta kompisgänget för att dricka billig öl. De som har nära till centralstationen kan besöka Restaurang Vigårda där en stor stark är mycket prisvärt för endast 35 kronor. Även the Family Pub tar 35 kronor, men då får man istället ta sig till Nobelvägen mot Sorgenfri. Är du villig att spendera ett par kronor till och är sugen på fatöl kan du istället ta dig bort till The Vegan Bar, men också Restaurang Le Le som serverar fatöl för 39 och 38 kronor.

Göteborg – Upptäck västkusten

Häng med glada göteborgare under en kväll och testa stadens bästa hak för billig öl. Här finns det gott om ställen för roliga utekvällar både under vintern och sommaren. Den billigaste ölen hittar du hos Cajsa Warg, tidigare känt som Jeffery’s, och här betalar du ungefär 29 kronor. På samma gata ligger också Västerhus som säljer en stor stark för 35 kronor. Kings Head på Andra Långgatan är ännu ett bra ställe att besöka för ett par billiga öl. Köp en stor stark för 35 kronor och testa även på deras AW. Sejdeln som också hittas på denna gata är en av de äldsta pubarna här och en Norrlands kan köpas för 34 kronor här.

Stockholm – Huvudstaden

Sist men naturligtvis inte minst har vi Stockholm. Här finns det mycket att göra, alltifrån att besöka Gröna Lund till att gå på Skansen. Även i huvudstaden finns trevliga ställen att samlas på för att ta en öl eller två. Dovas på Ringvägen är perfekt för fest och billig öl. En stor stark kan här köpas för 35 kronor. Sportbaren Retro erbjuder en stor stark för samma pris och även Vigårda. Restaurang Carmen på söder serverar också billig öl och hos Beerpot bakom Medis får du en stor stark för 39 kronor, men ännu billigare under happy hour.

Har du tillräckligt med mobilsurf för att spela Pokemon Go?

Att ta med telefonen utomhus när du färdas runt i Sverige har många fördelar. Frisk luft, motion och solljus är alla bra för både kropp och sinne. Antalet människor som använder sin telefon utomhus har ökat kraftigt den här sommaren tack vare ett visst spel. Pokemon Go har tagit världen med storm och antalet promenerande tonåringar har nog aldrig varit större. Spelar du också så har du nog märkt att spelet använder en hel del data. Enligt beräkningar gjorda av spelare så ligger spelet på en förbrukning runt 15-20 MB/spelad timme. Det må låta lite men lägger man ihop det över en hel månad så är en frekvent spelare snabbt upp i över 1 GB surf. Har du ett mobilabonnemang där endast några få GB ingår kan de därför vara aktuellt med ett mobilt bredband. Med ett mobilt bredband med kontantkort kan du enkelt köpa till några extra GB surf för att hålla igång ditt spelande även när mobilabonnemanget inte räcker till. Du stoppar helt enkelt kontaktkortet i en liten mobil router som du kan ta med dig på resan. På så vis har du surf så att det räcker var du än befinner dig i Sverige.

Utöka din surfmängd med mobilt bredband kontant

mobiltbredbandkontant-i-sverigeSka du ut och resa i Sverige men vill ta med dig Pokemonspelandet så kan några extra GB surf vara räddningen du behöver. På så vis slipper du nödlösningen att köpa till surf från din mobiloperatör. Detta brukar nämligen innebära skyhöga kostnader som 69 kr eller till och med 99 kr för en enda GB. Med mobilt bredband kontant köper du till antingen ett antal extra GB surf eller fri surf under ett förutbestämt antal dagar. På så vis kan du spela fritt utan att behöva tänka på att köpa till dyr extra surfmängd. Med en mobil router har du dessutom med dig den extra surfen var du än är.

Håll koll på ditt surfande direkt i telefonen

Ett tips för att undvika att din surfmängd i telefonen tar slut är att hålla kontinuerlig koll på din förbrukning. Detta är möjligt i såväl iOS som Android. Genom att hålla koll på hur mycket av din surf du har förbrukat så vet du när det är dags att fylla på ny surf. Med ett mobilt bredband med kontantkort så kommer det dock ta lång tid innan din surf tar slut genom Pokemonspelande.

Slipp obehagliga överraskningar med mobilt bredband med kontantkort

Ett mobilt bredband med kontantkort har många fördelar där flexibiliteten kanske är den största. Du betalar dessutom för det du förbrukar, varken mer eller mindre. Du kan dessutom bestämma helt själv när surfen ska förbrukas. Med ett kontantkort i ditt mobila bredband finns heller ingen risk för att dyra räkningar trillar ner i brevlådan. Med ett abonnemang finns risken att du förbrukar mer än tillåtet eller att du råkar använda surf när du är utomlands. Med ett kontantkort har du på förhand betalat och kan aldrig bli betalningsskyldig i efterhand.

Mobiltäckningen i Sverige

Planerar du att upptäcka Sverige så planerar du med största sannolikhet även att ta med dig din mobiltelefon på resan. Att kunna kommunicera med omvärlden är en nödvändighet även på semestern och att ha mobiltelefonen med sig kan underlätta resan genom att hjälpa dig hitta resvägar, möjliga boenden och aktiviteter, öppettider osv. För att du ska ha möjlighet att göra allt detta krävs dock att du har täckning på din mobil. Det här är en självklarhet om du befinner dig i eller i närheten av en större stad eller ort. Har du däremot begett dig ut på landet, vandrar i bergen, är ute på havet eller står på en fjälltopp så är det inte längre lika självklart.

Stor skillnad på täckningen mellan operatörer

Huruvida du har mobiltäckning eller inte på en specifik plats beror mycket på vilken operatör du använder dig utav och hur deras täckning är i området. Mobilnäten utvecklas ständigt men du kan än så länge inte förvänta dig full täckning (och i vissa fall har du ingen täckning alls) på alla platser i Sverige.

mobiltackning-i-sverige

Här ovan ser täckningskartor för de fyra största operatörerna. Värt att nämna är att några av de mindre operatörerna använder samma nät som de större, exempelvis ägs Halebop av Telia och använder därför samma nät. Samma sak med Comviq ägs av och använder samma nät som Tele2. Som man kan se tydligt så skiljer sig täckningen markant, och då framför allt i de norra och centrala delarna av Sverige. För oberoende täckningskartor, gå in på Täckningskollen.se.

Tänk på vad du använder din telefon till

Huruvida du kommer ha täckning eller inte beror på vad du tänker använda din mobiltelefon till. Det kan i många fall vara så att du kan ringa och smsa utan att ha någon internetuppkoppling. Planerar du att använda internet för att exempelvis boka boende via internet när du väl är på resande fot så gäller det att du ser till att “din” operatör har 3G- eller 4G-täckning på platsen där du kommer befinna dig. Är du nöjd med att kunna kommunicera genom samtal och sms så räcker det med att du kollar på täckningskartorna för detta. Mer detaljerade täckningskartor hittar du på respektive operatörs hemsida.

Hitta det bästa mobilabonnemanget

För att hitta det bästa mobilabonnemanget rekommenderar vi att du gör en jämförelse av vilka erbjudanden som finns. Genom att jämföra alla mobilabonnemang så kan du få det abonnemang som passar dig bäst när det kommer till såväl priser som täckning. Använder du dessutom en sida som samlat fler operatörer på samma plats kan du spara mycket tid och förhoppningsvis även pengar samtidigt som du får ut det mesta av din resa genom Sverige.

Att resa i Sverige behöver inte vara dyrt

Sverige är överlag inte ett billigt land att semestra i. Transport, boende och mat ligger i genomsnitt strax över priset du skulle få i exempelvis USA eller billigare länder i Europa och en bra bit över priserna du får i stora delar av Asien. Med det sagt så behöver en resa till eller mellan svenska resmål inte med automatik innebära stora kostnader. På den här sidan diskuterar vi några olika sätt för dig att se till att din reskassa räcker hela semestern.

Tre sätt för att hålla nere kostnaderna

  • Planera dina utgifter – Gör en resbudget där de olika kostnaderna som kan uppstå framgår tydligt. Det ger dig större koll på vart pengarna tar vägen och du kan tydligt se om du har råd med köp som inte ingår i budgeten.
  • Res i sällskap – Att resa ensam kommer alltid att kosta mer än vad det gör att resa själv. Såväl boenden som transport tenderar att kosta mindre ju fler ni är som delar.
  • Jämför dina alternativ – Innan du beger dig av men även väl på plats så är det viktigt att du jämför dina alternativ. Det kan vara resvägar, boenden eller aktiviteter, det kommer finnas pengar att spara genom att göra jämförelser.

Undvik onödiga utgifter

Har du en ansträngd budget så är onödiga utgifter det absolut sista du behöver. Det kan vara lyxiga middagar eller dyra souvenirer, tänk alltid efter en extra gång om det du köper verkligen tillför något till din resa. Ett tips här är att spara större köp till slutet av resan då du vet att köpet du gör inte kommer innebära att du står utan pengar bara några dagar in på semestern.

Ha alltid pengar för oväntade händelser

Vare sig du vill eller inte så finns det en risk att något oväntat och i värsta fall riktigt olyckligt inträffar. Att då stå utan pengar kan vara oerhört jobbigt och vi rekommenderar därför starkt att du alltid sätter undan en del av din reskassa för oönskade scenarion.

Låna för att ha råd med resan

En metod som blir allt vanligare är att låna pengar till att resa. Att ta ett lån innebär självklart framtida kostnader i form av ränta tillsammans med det faktum att lånet alltid ska betalas tillbaka. Dessa kostnader kan dock vara värda att ta om du vet att du i framtiden kommer att ha råd att betala.
Det kan vara en temporär ekonomisk svacka som gör att du måste ta ett lån eller så kanske pengarna är slut för tidigt på månaden. Vad din anledning än är så är vår rekommendation att du gör en jämförelse av de lånealternativ som finns innan du bestämmer dig. Att göra en jämförelse av lån innebär en betydligt större chans för dig att hitta det alternativ som passar dig bäst sett till såväl ränta som lånevillkor.

Element Spa Stockholm

Element Spa Stockholm är ett spa som ligger i centrala Stockholm (Ringvägen 98) och är en del av Clarion Hotel och du kan enkelt boka detta hotell via spanärastockholm.se . Allt började med att hotellet ville erbjuda sina gäster något mer än en skön hotellvistelse och resultatet blev ett spa dit många hotellgäster går under sin vistelse. Men självklart är det även möjligt att komma hit för enstaka behandlingar eller för att njuta en heldag av allt vad detta spa kan erbjuda.

Deras koncept är att fokusera verksamheten kring yoga, pilates, meditation och behandlingar med fokus på indisk tradition. Utöver klassisk spa erbjuds även workshops och föreläsningar för den som vill fördjupa sig inom någon speciell del av dessa avslappnande aktivititer.

Ayurvedabehandlingar m.m

Som en röd tråd går filosofin Ayurvedra genom hela detta Spa. Filosofin har sitt ursprung från Indien och massagebehandlingarna bygger på en blandning av oljemassage och yoga. Bland annat erbjuds Yogamassage, indisk huvudmassage och Garshan. Det sistnämnda är en massagemetod som går ut på att öka cirkulationen och därmed öka energinivån i kroppen. Massagen utförs med råsidenvantar och helt utan några oljor eller annat som smörjs in på kroppen. Förutom att det är skönt med massagen ger vantarna en silkeslen hud. Dessa vantar får man sedan även ta med sig hem för att man ska kunna få fortsatt behandling hemma.

Aktiviteter

Många går till ett spa för att hitta ro och stillheten i vardagen. Detta hittas med lätthet på Element Spa Stockholm men de erbjuder även aktiviteter som skapar ett bättre välbefinnande i längden. Den som har svårt att komma igång med sin träning eller inte vet hur den ska läggas upp kan hitta sin personliga tränar här. Med en erfaren PT ökar chanserna att lyckas betydligt då de känner igen och kan bemöta de vanligaste misstagen som många gör när de ska maximera sin träning.

Andra aktiveteter är yoga för alla åldrar. Ett speciellt populärt pass är Mamma-Baby Yoga vilket är ett yogapass som är fokuserat på att bygga upp de muskler som kvinnan kan behöva fokusera på efter en graviditet och förlossning. Utöver det uppskattas passet av många då de upplever att de hittar avslappning, fokus och får ny energi.

Aeroseum – Flygplan, Under jord.

Vid Göteborg City Airport ligger den underjordiska anläggningen som idag går under namnet Aeroseum. Det är en anläggning som är uppbyggd av två stora som byggdes upp 1955 men som idag består av ett flygmuseum. Detta är ett måste för alla flygintresserade med fokus på militärhistoria.

Bergrummet ligger 30 meter under marken och byggdes i närheten av dåvarande F9 för att vara en berghangar som skydd om kriget skulle komma. Idag är anläggningen klassad som ett kulturarv.

Att göra

Aeroseum bjuder på stora ytor fulla med historiska inslag från svensk militärhistoria. Det är möjligt att gå omkring på 22.000kvm och titta på flygplan, utställningar och hur hangaren var tänkt att användas. Här samlas även ett 30-tal olika flygplan och helikoptrar som speglar olika tidsepoker från att flyget började växa fram i Sverige till att anläggningen lades ned.

Men det handlar inte bara om att titta, läsa och lära. De som vill uppleva hur det är att sitta i ett flygplan kan även göra detta. Möjligheten finns nämligen att provsitta i cockpit på svenska klassiker som Draken och Viggen samt helikoptrar. För att känna den verkliga känslan bör även simulatorn testas. Både Viggen och stridsplanet Commanche går att prova i riktigt verklighetstrogna simulatorer. Dessa kostar däremot extra men är en upplevelse som man definitivt bär med sig efter besöket.

Utöver fokus på flyg finns även utställningar som har fokus på orsaken till att bergrummet en gång byggdes – Kalla Kriget. Detta genom bland annat en spionutställning och en om Stasi.

Guidade visningar sker lördagar och söndagar klockan 13.00. Dessa är då gratis. Den som inte får nog av information om flygplanens historia och om hur Kalla Kriget påverkade regionen kan köpa med sig både filmer och böcker från caféet. Här serveras även smörgåsar, bullar, korv och hamburgare.

Bo och åka hit

För de som vill besöka Aeroseum finns de många bra hotell i centrala Göteborg att välja mellan som du enklast bokar på hotellcentralagöteborg.se . Att ta sig ut till museet är sedan mycket enkelt då man kan ta buss 35 som går från Hjalmar Brantingplatsen. Gå av vid hållplats Granhäll och gå sedan de sista tio minuterna till museet. Även om det ligger nära Göteborgs flygplats är flygbussen inte något som rekommenderas. Orsaken är att dessa tar besökarna till den civila flygplatsen. Säve Depå (som området heter) ligger däremot på motsatt sida dvs militära sidan och nås inte enkelt från den civila flygplatsen.

8 av de bästa gratis sevärdheterna utomlands

1. Hongkongs Symphony of Lights Show
Guinness Rekordbok kallar det ”världens största permanenta ljus och ljudshow. ” Du kan kalla det ”gratis”. Njut av showen som involverar över 40 byggnader längs det imponerande Victoria Harbour.

2. Raffles Hotel, Singapore
Detta är ett hotell som är något utöver det spektakulära. Att bo där en natt kostar givetvis en mindre förmögenhet. Men att gå in där och njuta av atmosfär och arkitektur kostar ju inget.

3. Filmvisning i Parc de la Villette
Strax utanför Paris ligger denna enorma utomhusbiograf som visar filmer gratis (både klassisk och modern) varje kväll under juli och augusti.

4. Konstvisning i St Peterskyrkan – Vatikanen
Vill du se verk från några av historiens bästa artister gratis? Då behöver inte gå till ett konstmuseum för det. Gå till denna heligaste av katolicismens heliga platser och njut av konstverk av Rafael, Bramante och Michelangelo.

5. Norrsken i Norrland
Det skulle vara väldigt, väldigt svårt för regeringen att ta betalt för att titta upp mot himlen. Så dra full nytta av detta genom att besöka norrland om vintern och fascineras av att se himlen lysa grönt.

6. The Kensington High Street Roof Gardens, London
Fram till 2012 var detta den största takträdgård i Europa. Denna charmigt frodiga – 1,5 hektar stora trädgård – är gratis att besöka och öppen för allmänheten. Den syns inte från gatan, så leta upp dem genom att söka efter Jungfruflaggan.

7. Lindt chokladfabrik i Zürich
Även Kalles gyllene biljett kostade priset av en chokladkaka. Så är det inte hemma hos världens mest kända chokladmärke, som erbjuder gratis rundturer i fabriken.

8. Åka skidor som Old Saint Nick i Quebec
Genom att klä ut dig som Old Saint Nick får du åka gratis i skidbackarna i Le Massif i Charlevoix utan kostnad.

Vikten av bra skor på din expedition

skor

Promenader, vandring, bergsklättring, expeditioner eller bara en enkel promenad runt staden – till detta behöver du bra skor. Rätt skor under din vandring kan vara skillnaden mellan en behaglig och uppfriskande upplevelse och ett rent helvete med blåsor, skavsår och kanske till och med vrickade vrister. Så är du inte noga med ditt val av skor, så kan din planerade expedition få ett snöpligt slut där du får be någon kompis komma och hämta dig och resten av tiden får du sitta med fötterna i fotbad framför tv:n.

Att tänka på när du väljer skor till din expedition

För att kunna välja de bästa skorna för dig måste du fundera igenom vart du kommer att gå. Hur ser terrängen ut och hur förändras den under expeditionens gång? Fler frågor du måste ställa dig är hur mycket du kommer att bära med dig, storlek och form på skorna samt nivån på stöd och skydd den kan ge. När du funderat igenom allt detta kan du börja titta på skor. Är det blöt skogsterräng bör du satsa på stabila och vattentäta vandringsskor med bra stöd för fotleden. Om expeditionen mestadels rör sig på stigar och vägar kan ett par bekväma och lätta promenadskor vara bättre.

Vilka skor passar då bäst vid skiftande terräng?

Det svåra är att avgöra vilka skor du ska välja om du planerar att din expedition ska ta sig genom växlande terräng. Är du riktigt extrem kanske du till och med planerar att klättra lite i berg. Då har du två alternativ att välja mellan. Det ena är att välja lättare vandringsskor som kan vara lagom bra i de flesta sammanhang. Det är aldrig toppen, men heller aldrig dåligt. Det andra alternativet är helt enkelt att ha med dig två par skor, som du byter mellan. Lite krångligare, men mycket skönare för fötterna.

Överväg skor från Reebok till din expedition

Reebok är ett märke som har skor för de flesta sorters aktiviteter och förutsättningar, då de specialiserat sig på just detta. Du kan dessutom vara säker på en viss kvalitetsnivå, vilket ofta är nödvändigt om du ska gå längre sträckor under din expedition. Billiga skor av låg kvalité kommer utan tvekan att snart bli en plåga, medan ett märke som Reebok kan garantera komfort under lång tid. De har också ett brett utbud, vilket ger dig möjligheten att hitta precis rätt sorts skor för den expedition du har planerat. Fråga gärna personalen i butiken när du handlar Reebok skor så att du säkert får rätt.

Även Nikes löparskor kan fungera på din expedition

Om du gått igenom hela utbudet av Nike skor inom vandring och mot förmodan inte hittar något du gillar, så kan du faktiskt titta igenom deras utbud av löparskor också. Alla Nikes löparskor är nämligen utformade enligt liknande principer som vandringsskorna – med bra dämpning och stöd på rätt ställen, så att du alltid ska kunna röra dig bekvämt, stabilt och säkert. Ett par löparskor från Nike kan ofta ge dig en lättare och smidigare upplevelse under din expedition, med vandringsskorna ger en stabilare känsla. Vilket du väljer kan bero på hur du förväntar dig att underlaget ska vara under expeditionen. Är det mycket skog och vegetation kanske vandringsskor är bäst oavsett, annars kan du prova löparskor.

Två skor från Nike som kan vara bra på din expedition

Nike View III är en mycket lätt sko med bra hålfotsinlägg. Den har mjukt foder är tillverkad med ett material som gynnar god cirkulation i foten. Gummimaterialet i denna modell ger bra grepp och är tillverkad av halkbeständiga material. Rolling Rail-tekniken som använts ger extra stabilitet för din gång. Nike Zoom Elite + 6 är en sko som är skapad för att betona på flexibilitet, stötdämpning och komfort vilket gör den till det smidigare och lättare alternativet.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén