Det finns vissa orter i Sverige som mångdubblar invånarantalet under några få veckor varje år. Det handlar om de större skidorterna som framförallt vid jul-, sport- och påsklov drar till sig tusentals personer som vill njuta av riktigt bra skidåkning.

Även många av de som hellre åker längdskidor söker sig gärna till dessa turistorter. I närheten av backen finns det ofta längdspår vilket gör att alla i familjen kan njuta av naturen under de fina vinterdagarna.

Skidåkning

Var man ska åka beror främst på hur långt man är beredd att åka och hur stor anläggning som efterfrågas. Några av skidorterna som bjuder på bäst skidåkning är:

Riksgränsen / Björkliden

De två skidanläggningarna Riksgränsen samt Björkliden ligger enbart några mil från varandra vilket gör att man lätt kan åka mellan dessa anläggningar om så önskas. De är även relativt lika i storlek gällande antal liftar och nedfarter. Däremot har Björkliden större fallhöjd med hela 540 meter mot Riksgränsen där det är ca 390 meter.

Här bjuds besökarna på bland den bästa skidåkning som går att hitta i Sverige. Inte minst för de som tycker om att åka offpist. Däremot bör man vara mycket noga med val av område att åka i då det alltid medför extra risker när man väljer att inte hålla sig till pisterna.

Mellan dessa två skidorter är Björkliden mer familjevänlig medan Riksgränsen lockar de främsta skidentusiasterna.

Kittelfjäll

Kittelfjäll är en av de bästa skidorterna för de som verkligen älskar skidåkning offpist. De flesta av nedfarterna är nämligen inte pistade så man bör ha en viss erfarenhet innan de svårare nerfarterna väljs.

Här finns de mäktiga raviner som just karaktäriserar skidområdet. En annan sak som kännetecknar Kittelfjäll är att byn i närheten av anläggningen är mycket liten. Det är även långt till de större orterna vilket gör att något stort uteliv knappast erbjuds. Här är det skidåkningen som står i centrum. Som det ska vara när det är entusiaster som samlas.

Åre

Åre benämns ibland som Sveriges skidhuvudstad. Detta med all rätt med tanke på den mycket stora skidanläggning som finns här. Det mesta på orten cirkulerar kring skidåkning, vinteraktiviteter och turism. I Åre finns landets största fallhöjd likväl som flest antal pister. Det spelar därmed ingen roll om man är helt nybörjare och vill gå på skidskola eller är proffs och vill utveckla sitt åkande. Här finns allt som behövs för alla. Detta oavsett om det gäller fantastisk skidåkning på dagarna eller aktiviteter på kvällarna. Skidorten är komplett vilket gör att både svenskar och turister från utlandet söker sig hit.